En klassisk kaliber 9.3
Copyright: Kristoffer Brun Gram, Wikimedia commons

Findes der en allround kaliber? En kaliber som du kan bruge til alt fra rådyr til elefant? Det spørgsmål vil jeg give et svar på i dette indlæg. Kaliber 9.3X62mm er blevet en bredt anvendt kaliber i Danmark. Alligevel er der ikke skrevet ret meget om den her i landet. Og hvorfor egentlig ikke? Måske er det bare svært at være en kraftig kaliber i jantelovens land. Måske er den ikke ”fin nok” til at nå det blanke papir i de danske jagtblade. Hvis du spørger mig, er det ærgerligt. For 9.3’eren har stort allround-potentiale, og det er den bredt anerkendt for andre steder i verden. Derfor har jeg opsummeret nogle af de bedste udenlandske artikler og indlæg om kaliberen og suppleret med input fra Nordisk Våbenforum og andre danske debatsider.

Hvad betyder ”allround”?

En allround-kaliber er efter min mening en kaliber, der inden for rimelighedens grænser kan anvendes til stort set alle vildtarter. Det er en kaliber, som du kan bruge til rådyr uden uacceptable kødskade og til elefanter uden at lave grimme og farlige anskydninger. Men samtidig ved enhver entusiast, at allround også betyder kompromis. En allround-kaliber vil altså også have sine svagheder.

Tysk grundighed

Kaliber 9.3 blev i sin tid lavet for at imødegå de tyske bosætteres behov for en kraftigere kaliber i Tysklands kolonier i det nuværende Namibia og Tanzania. Englænderne havde på dette tidspunkt flere tunge og pålidelige kalibrer, men de var for dyre for de tyske bosætteres smag. Derfor lavede den tyske våbensmed Otto Bock kaliber 9.3X62 Mauser til den allerede kendte riffel Mauser model 98 i 1905. Kaliberen blev i første omgang produceret i en standardladning med en 286 grain kugle (ca. 18.5 g). Målet var i udgangspunktet at stabilisere kraft og rekyl for at opnå en effektiv rækkevidde på op til 250 m. I dag er 9.3’eren stadig en ret billig kaliber sammenlignet med andre kalibre i den tunge ende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Venstre mod højre: Kaliber 9.3X62mm, 30.06, 8X57mm, 6.5X55mm og .308. Copyright: jf. Wikimedia Commons

Forfatteren til ”African Rifles”, John Taylor, beskriver 9.3’erens berettigelse på det afrikanske kontinent sådan her; “Jeg har aldrig hørt nogen klage over 9.3’eren (…) Folk tager det for givet, at den virker, og kaliberen bliver bare ved med at være pålidelig som en gammel landbrugshest”. Men hvor allround er 9.3’eren så? Kan den anvendes til jagt på alt eller næsten alt vildt? Jeg har som nævnt undersøgt 9.3’erens anvendelighed til to dyr i hver sin ende af skalaen. Henholdsvis elefant og rådyr. Kan vi skyde elefant med 9.3’eren uden at sætte liv og lemmer på spil, og kan vi skyde et rådyr uden at stå splitte dyret fuldstændig ad?

Kaliber 9.3 til elefant?

Kan man bruge gode gamle Ottos kaliber til at skyde sig en elefant? Det korte svar er, at tyske bosættere har nedlagt elefanter med kaliber 9.3 stort set siden, den blev opfundet i 1905. I Tanzania falder den imidlertid for kalibergrænsen til elefant på .375. Kaliber 9.3 svarer nemlig kun til cal. .366. Er elefanten vandret tiI Zimbabwe, kan du derimod godt anvende 9.3’eren. For her er grænsen på 9.2 mm. Alt i alt skal vi altså et spadestik dybere i vores undersøgelse.

En mindre kaliber behøver ikke nødvendigvis være ensbetydende med mindre vildt. Mange er tværtimod ved at få øjnene op for betydningen af en kugles tværsnit (SD). Og kaliber 9.3 har en højere tværsnitsbelastning (SD) end f.eks. en kugle i .375 H&H, med samme vægt. SD beskriver forholdet mellem vægt og kaliber. Grundtanken er, at en lille kaliber penetrerer dybere end en større, hvis de har samme vægt og hastighed. En 9.3’er i 286 grain har en SD på .305, hvilket svar til en .375 H&H på hele 300 grain. Mange af de, der har skudt eksempelvis elefant med 9.3’eren, roser den netop for at have stor gennemtrængningsevne og penetrere meget dybt. Nu vi er ved Sammenligningen med kaliber .375 H&H, så er det i øvrigt ganske væsentlig, at den modsat 9.3X62 kræver en magnumlås. Det har f.eks. betydning ved ompibning, brug af vekselpibe og produktion i det hele taget. Det er en medvirkende årsag, at en riffel i kaliber 9.3 ofte kan fås til lavere pris end .375 H&H.

Men en ting er, om du i ro og mag skal skyde en elefant på 150 m. Noget andet er, om du skal eftersøge farligt vildt, der er anskudt i tæt bevoksning. Her mener flere, som den professionelle jæger og skribent Koos Bernard fra Namibia, at 9.3’eren er lige i underkanten. Til eftersøgning er det simpelthen nødvendigt med mere stopping power. En .416 Rigby i 450 grain kunne være et bud.

Nu har vi altså kredset os ind på kaliberens øvre grænse. Jeg vil nu se nærmere på, hvor småt vildt man kan nedlægge med en kaliber 9.3.

Kaliber 9.3 til rådyr?

Er 9.3’eren noget værd til bukkejagten? Det faktum, at den kan nedlægge elefant, gør den jo ikke i sig selv til allround. Jeg vil derfor forholde mig til, om 9.3’eren fungere til mindre vildt. Kan man skyde rådyr med kaliber 9.3 uden uacceptable kødskade?

Det spurgte jeg jægerne på ”Alle os der går på jagt om”, og jeg fik mange gode input. Paw Venstrup var en stor hjælp, og han har sendt mig nedenstående billeder af et rådyr skudt med en 15 g (231 grain) kugle fra Geco. Her ser vi en acceptabel kødødelæggelse og et rimeligt udgangshul. Man ser tydeligt den kraftige penetration. 9.3’erens anvendelighed til rådyr er også beskrevet i en af de få danske artikler om 9.3’eren fra netnatur.dk.

Ib Nordentoft Andersen kommer også ind på anvendeligheden til ræv. Med ca. 20 gange så stor anslagsenergi på 100 m som det tilladte er der ingen tvivl om, at ræven ikke løber videre. Når det så er sagt, kan man ikke kalde 9.3’eren en velegnet ræveriffel. Slet ikke, hvis målet er en pelskrave til vinterfrakken.

Kaliber 9.3 kødskade
Rådyr skudt med kaliber 9.3X62mm. Fotograf: Paw Venstrup, Copyright: Paw Ventrup

Mange andre faktorer end kuglevægten spiller ind på kødødelæggelsen. Men hvis man vil prøve sig frem, kan man gå endnu længere ned. Sellier & Bellot laver eksempelvis en kugle på 12.5g (193 grain).

Men træerne vokser ikke ind i himlen

Som nævnt betyder allround også kompromis. Det gælder ski, fiskehjul, køkkenknive, bildæk og det meste andet grej. Og kaliber 9.3 har selvfølgelig også sine udfordringer. Vi har allerede berørt 9.3’erens øvre og nedre grænse. Men af større betydning er nok rækkevidden. John fra thebiggamehuntingblog.com nævner, som andre, at 9.3 ikke er en langdistancekaliber. På 300 meter har vi ret mange andre kalibre, der fungere bedre. Her er en forskellige kalibre i 7mm eller de nye kalibre 6mm og 6.5mm Creedmoor bedre bud.

Ib Nordentoft Andersen kommer også ind på 9.3’erens kuglebane på netnatur.dk. Vist er kuglebanen ikke så flad som kaliber .243Win, men han forklarer, at kaliber 9.3 kun falder ca. 40 mm mere på 200 m, med eksempelvis en Oryx på 15 gram, sammenlignet med en 6.5 grams Oryx til .243’eren. Ganske hæderligt må man sige.

Når alt kommer til alt

Helt overordnet må vi konstatere, at vi inden for jagtetikkens rammer kan anvende kaliber 9.3 til de fleste vildtarter. John fra the biggamehuntingblog.com opsummere kaliber 9.3’s evner ret præcist: ”Er den perfekt? Nej. Men jeg synes 9.3’eren er det tætteste du kommer på en ”on size fits all” løsning”.

Uanset hvad, så fortjener kaliberen ikke den stedmoderlige behandling, som den af og til får i Danmark. Selv den etiske jæger kan godt nøjes med en riffel i kaliber 9.3.

Blive klogere på kaliber 9.3

Nedenfor har jeg samlet nogle af de artikler og indlæg om kaliber 9.3X62 og dens anvendelse.

John fra thebiggamhuntingblog.com skriver her om 9.3’erens duelighed til jagt i Afrika. Det samme gør John Barsness fra gunsmagazine.com.

Erick Stover har skrevet denne guide til nogle af de mest anvendte ammunitionstyper i USA på hans blog gunnoob.com.

Legenden Chuck Hawks har lavet en rigtig god artikel om betydningen af tværsnitsbelastning (SD). Han argumenterer for, at dette er det bedste mål for kalibres anvendelighed til forskellige vildttyper. Hawks forklare samtidig, hvorfor han mener, man kan skyde vildt i CXP4-klassen som elefant, næsehorn og flodhest med kaliber 6.5mm på 160 grain.

Hvis du vil have en ret god og omfattende indførsel i 9.3’erens historier, hvor overvejelser omkring twist og fremhæves, så kan du starte med Tom Turpins artikel på gundigest.com.

Ib Nordentoft Andersen har skrevet et god artikel om 9.3’erens anvendelighed i Danmark på netnatur.dk. Her nævnes flere danske vildtarter som kron- og dåvildt.

 

 

Reklamer

4 thoughts on “En allround kaliber: 9.3X62

 1. Må jeg ha lov at komme med et lille input , det er kuglen
  Jeg har snvendt mange kugle typer og nosler partition er efter
  Min opfattelse opnået med erfaring den kugle der virker bedst på vildsvin dåvildt
  Samt kronvildt og aldrig oryx i hvert fald på vildsvin aldrig

  Like

 2. Dejligt effektiv kaliber. Uden de store rekyl-problemer. En af markedets billigste patroner – 18,5 gram Lapua mega efterligning fra Partizan er også en af de mest effektive/nøjagtige.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s